ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ- ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ξεκινώντας τις δραστηριότητες για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου, αναφερθήκαμε στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Παρακολουθήσαμε δύο εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσίαζαν τα γεγονότα (https://www.youtube.com/watch?v=CDhdiqp_ng8) και τους ήρωες (https://www.youtube.com/watch?v=go1T8_vVjjQ )της Επανάστασης, συζητήσαμε με τα παιδιά σχετικά προκειμένου να δούμε ποιες πληροφορίες τους είναι ήδη οικείες και εστιάσαμε στην ύπαρξη του κρυφού σχολειού. Παρατηρήσαμε τον πίνακα ζωγραφικής του Νικόλαου Γκύζη, γίναμε μικροί ζωγράφοι αποτυπώνοντας τους δικούς μας εικαστικούς πίνακες και φτιάξαμε τις δικές μας κατασκευές κρυφού σχολειού.
Στη συνέχεια παρατηρήσαμε πολλές εικόνες με φορεσιές της εποχής. Μάθαμε τα μέρη της φορεσιάς του Τσολιά και της Σουλιώτισσας και προσέξαμε πως την ίδια φορεσιά φέρουν και οι Εύζωνες που στέκονται έξω από τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα. Με αφορμή τις παραδοσιακές φορεσιές μιλήσαμε για τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα που τις στόλιζαν και δημιουργήσαμε γυναικείες παραδοσιακές ποδιές και ανδρικά γιλέκα.
Μάθαμε το σύνθημα “Ελευθερία ή Θάνατος” που παρακινούσε τον αγώνα των Ελλήνων, παίξαμε με τις συλλαβές και τα φωνήματα- γραφήματα της φράσης και τα αντιστοιχίσαμε με τις γραμμές της γαλανόλευκης σημαίας. Επιπλέον θυμηθήκαμε τους αριθμούς 0, 1, 2 που ήδη τους γνωρίζαμε και μαθαίνοντας επιπρόσθετα τον αριθμό 8, συνθέσαμε τη χρονολογία της επανάστασης “1821”.
Με αφορμή το τραγούδι “Ο Θούριος” του Ρήγα Φεραίου, το οποίο συμπεριλάβαμε στη σχολική γιορτή, δημιουργήσαμε μια κατασκευή- στεφάνι το οποίο έβαψαν τα παιδιά με πινέλα και στη συνέχεια κόλλησαν πάνω ένα χειροποίητο τσολιά, ένα τσαρούχι, μια επιγραφή στην οποία παρακινήθηκαν τα παιδιά να γράψουν όπως μπορούσαν “25η Μαρτίου” και έναν “παλαιωμένο” πάπυρο στον οποίο αναγραφόταν από τα παιδιά ένα τμήμα από το τμήμα του θούριου επίσης. Με αυτή την κατασκευή πετύχαμε πληθώρα στόχων από διάφορες θεματικές ενότητες (Γλώσσα, Τέχνες: Εικαστικά, Μουσική, Κοινωνικές Επιστήμες).
Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφερθούμε στη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού. Συζητήσαμε την ερμηνεία της λέξης “Ευαγγελισμός” αλλά και στο γεγονός. Φτιάξαμε το λουλούδι του κρίνου και τις δικές μας εικόνες με τον Ευαγγελισμό. Επιπλέον, συζητήσαμε πως η θρησκευτική αυτή γιορτή συνδέεται με τον αγώνα των Ελλήνων στην Ελληνική Επανάσταση και ζωγραφίσαμε την Παναγία να προστατεύει τους ήρωες πολεμιστές.